Index Vakbarát Hírportál

Kinevezték Ted Kennedy ideiglenes utódját

2009. szeptember 24., csütörtök 19:11 | aznap frissítve

Massachusetts állam kormányzója kinevezte az augusztusban elhunyt Edward Kennedy szenátor ideiglenes utódját, ami megkönnyítheti a Barack Obama elnök által szorgalmazott egészségügyi reform elfogadását.

Deval Patrick demokrata párti kormányzó a 71 éves Paul Kirköt, az agydaganat következtében 77 éves korában elhunyt Kennedy régi barátját jelölte szenátornak. Kirk ideiglenesen, a január 19-re kiírt választásig tölti be a szenátori tisztséget.

Massachusetts állam képviselőháza a múlt héten törvényben hatalmazta fel a kormányzót arra, hogy az időközi választás megtartásáig kijelöljön valakit a Kennedy halálával megüresedett szenátori helyre. Az addig érvényes massachusettsi törvényi szabályozás értelmében a kormányzó nem nevezhetett volna ki átmeneti szenátort, hanem a legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül tartandó választás győztese vehette volna át a szenátori feladatokat a Kennedy mandátumából hátralévő három évre.

Kennedy és ideiglenes utódja nélkül a demokraták a 100 fős washingtoni szenátusban csak 59 szavazatos többséggel rendelkeznek, amivel nem tudják meggátolni a republikánusok obstrukcióját, amelynek leküzdéséhez 60 voksra van szükség. Ez pedig veszélyeztette volna az Obama-kormány egészségügyi tervezetét is.

Rovatok