Index Vakbarát Hírportál

Irán felépítette második urándúsító üzemét

2009. szeptember 25., péntek 11:08 | aznap frissítve

Irán arról tájékoztatta a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy felépítette második urándúsító üzemét. Névtelenül nyilatkozó diplomaták szerint Teherán a hét folyamán levélben tájékoztatta Mohamed el-Baradeit, a NAÜ főigazgatóját az újabb urándúsító létéről. Más részletek erről egyelőre nem ismertek.

Korábban csak egy urándúsítóról, a NAÜ-ellenőrök napi felügyelete alatt álló natanzi üzemről lehetett tudni. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal büntette Iránt amiatt, hogy nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást, és nem oszlatta el azt a gyanút, hogy nukleáris programja atombomba kifejlesztésre, és nem áramfejlesztésre irányul.

A második urándúsító telepről szóló hír azelőtt jelent meg, hogy az iszlám köztársaság és hat nagyhatalom - Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Németország - képviselői tárgyalásokat kezdenek. Az Irán fegyverzet-leszerelési, illetve nukleáris programjáról szóló tárgyalásokat október elsején kezdik Törökországban. A hat nagyhatalom korábban szeptember végéig adott haladékot Iránnak arra, hogy újrakezdjék az ENSZ szankciók bevezetése után félbeszakadt tárgyalásokat a vitatott atomprogramról. Cserébe többek közt diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat ajánlottak az együttműködésért. Ellenkező esetre pedig újabb büntetőintézkedések bevezetését helyezték kilátásba.

Rovatok