Index Vakbarát Hírportál

Phenjan sajnálja a gátnyitás okozta tragédiát

2009. október 14., szerda 08:31

Phenjan szerdán kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a múlt hónapban váratlanul megnyitott egy gátat, aminek következtében a határ déli oldalán többen életüket vesztették, közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentésére hivatkozva a kínai sajtó. A lezúduló víz rövid idő alatt több mint két méterrel megemelte az Imdzsin folyó vizét, és a megduzzadt folyam a határ közelében elsodort hat dél-koreai sátorozót.

Szöul akkor tiltakozását fejezte ki Phenjannak, és bocsánatkérést követelt a történtek miatt. ám Észak-Korea néhány óra múlva csak azt közölte, hogy folyó víztározójának szintje hirtelen megemelkedett, és emiatt kellett átengednie a gáton csaknem 40 millió köbméter vizet. Egyben ígéretet tett arra, hogy hasonló esetben a jövőben előre értesíti Dél-Koreát. Észak-Korea sajnálkozásának kifejezésére most azon a szerda reggel kezdődött Korea-közi szöuli találkozón került sor, amin épp az északi határváros, Keszong árvízvédelmének témakörében rendeztek. A két Korea most a déliek javaslatára tart kormányszintű megbeszéléseket.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője közölte, Szöul még nem döntötte el, hogy a phenjani sajnálkozást elfogadják-e bocsánatkérésnek.

Rovatok