Index Vakbarát Hírportál

Kisebbségi kormányt alakítanak a portugál szocialisták

2009. október 16., péntek 01:36 | aznap frissítve

Kisebbségi kormányt alakítanak a parlamenti választásokon győztes portugál szocialisták, mivel a kormányalakítási tárgyalásokon egyetlen másik pártot sem tudtak megnyerni koalíciós partnernek, jelentette be José Sócrates kormányfő-pártvezető. A politikai elemzők többsége már a választások estéjén is erre számított.

A balközép portugál szocialisták (PS) mellett egyetlen ellenzéki párt sem akarta magát tartósan politikailag elkötelezni, de Sócrates szerint valamennyien kinyilvánították, hogy az ország politikai stabilitásáért készek bizonyos kompromisszumokat kötni.

A Sócrates vezetésével az elmúlt négy évben kormányzó portugál szocialisták a szeptember végi parlamenti választásokon győztek ugyan,
de elvesztették abszolút többségüket: 97 mandátumot nyertek a 230 tagú lisszaboni parlamentben, szemben az előző ciklusban birtokolt 121 képviselői hellyel.

Portugália Nyugat-Európa legszegényebb állama, és olyan problémákra kellene gyorsan megoldást találnia, mint az államadósság, a munkanélküliség és az államháztartási hiány növekedése.

Rovatok