Index Vakbarát Hírportál

Huszonöt évet kapott Álvarez volt uruguay-i diktátor

2009. október 22., csütörtök 22:01 | aznap frissítve

Harminchét rendbeli emberölésért huszonöt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság Gregorio Conrado Álvarez Armelino nyugalmazott tábornokot, Uruguay egykori diktátorát, jelentette be a montevideói államügyészség csütörtökön.

Az 1925-ben született Álvarez 1978-ban lett a hadsereg főparancsnoka, 1981 és 1985 között ő volt az uruguayi katonai diktatúra (1973-85) utolsó elnöke. 2007 decemberében már börtönbüntetésre ítélték a jobboldali rendszer húsz politikai ellenfelének elrablása és eltűnése miatt. A fellebbviteli bíróság azonban 2008-ban úgy döntött, hogy a vádpontokat ki kell egészíteni emberöléssel, és visszautalta az ügyet újabb tárgyalásra.

Az ellenzékieket az argentin fővárosban, Buenos Airesben fogták el 1978-ban, és titokban Montevideóba hurcolták őket, ahol kivégzés várt rájuk. Álvarez tagadja, hogy tudomása lett volna az esetről, amelyet Dél-Amerika katonai diktatúráinak együttműködése, a Kondor terv keretében bonyolítottak le. Uruguayban 2006-ban fogadtak el törvényt az eltűntettek ügyében, ami megnyitotta az utat a felelősségre vonás előtt.

Rovatok