Index Vakbarát Hírportál

A palesztin választási bizottság elhalasztaná a választásokat

2009. november 12., csütörtök 17:33

A januárra kitűzött választások későbbre halasztását javasolta csütörtökön a palesztin központi választási bizottság, mert azokat valószínűleg nem lehet megtartani a Hamász ellenőrizte Gázai övezetben, közölte a bizottság elnöke. "Mai ülésünkön úgy döntöttünk, közöljük a választások időpontját kitűző (Mahmúd Abbász) elnökkel, hogy a választások nem tarthatók meg az általa tervezett időpontban" - mondta rámalláhi sajtóértekezletén Hanna Nászir. A palesztin elnök a múlt hónapban január 24-re írta ki az általános választásokat a palesztin területeken.

Nászir a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász radikális mozgalmat hibáztatta a javasolt halasztásért, mondván, hogy az iszlamisták nem engedik a szavazás előkészítését. A Hamász szóvivője szerint a döntés nem meglepetés. A mozgalom álláspontja az, hogy nem lehet választás, mielőtt helyre nem állítják a nemzeti egyetértést. A kibékülési tárgyalások több mint egy évig tartottak egyiptomi közvetítéssel, de nem hoztak eredményt.

Abbász egyik vezető tanácsadója korábban azt jelezte, hogy az elnök el fogja fogadni a választási bizottság bármely javaslatát. Ez egyben azt jelentheti, hogy Abbász meghatározatlan időre megmarad palesztin elnöknek, miközben nem kell visszavonnia azt a fenyegetését, hogy nem indul harcba ismét a posztért a választásokon. Abbászt több külföldi vezető - köztük Simon Peresz izraeli elnök - is arra kérte, hogy ne vonuljon vissza. A választás elhalasztása megadná számára az ürügyet ehhez.

Rovatok