Index Vakbarát Hírportál

Elengedték a Fülöp-szigeteken elrabolt ír papot

2009. november 12., csütörtök 06:44

Csütörtök hajnalban szabadon engedték fogvatartói az október 11-én elrabolt ír papot a Fülöp-szigeteken. A 79 éves Michael Sinnott a dzsungelben eltöltött egy hónap ellenére azt mondta, hogy jól van és szeretné folytatni misszionárius tevékenységét. A négy évvel ezelőtt szívműtéten átesett misszionárius azt mondta, hogy elrablói nagyon rossz körülmények között tartották Mindanao szigetén.

A helyi katonai erők főparancsnoka azt közölte, hogy a papot a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) adta át a hatóságoknak. Ben Dolorfino vezérőrnagy szerint ez bíztató lépés a muzulmán lázadók és a kormányzat közti béketárgyalások előtt. Az önálló iszlám államért több mint három évtizede harcoló MILF vezetője azt mondta, hogy ők csak közvetítők voltak az ügyben és tagadta, hogy ők követték volna el a túszejtést. Mind a Fülöp-szigeteki, mind az ír hatóságok tagadták, hogy váltságdíjat fizettek volna a misszionáriusért.

A papot október 11-én, Pagadian város közelében lévő házától rabolták el. Hat fegyveres tuszkolta egy várakozó kisbuszba, majd egy motorcsónakba rakták át, és a nyílt tenger felé indultak vele. A hadsereg akkori közlése szerint az elrablásba segítséget nyújtott egy hírhedt fülöp-szigeteki kalóz is.

Rovatok