Index Vakbarát Hírportál

Kétszáznál is több falut evakuáltak Jemenben

2009. november 13., péntek 17:40

Aggodalmának adott hangot az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pénteken amiatt, hogy az észak-jemeni lázadók és a kormányerők összecsapásai miatt már 240 falut kellett kiüríteni és ötven iskolát bezárni a térségben, a harcok sújtotta övezet pedig kiterjedt Szaúd-Arábia felé.

Sigrid Kaag, az UNICEF Észak-Afrikával és a Közel-Kelettel foglalkozó regionális igazgatója Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: a konfliktus által érintett gyermekek az elmúlt három hónapban nem jutottak hozzá elegendő ivóvízhez, élelmiszerhez, tisztálkodási eszközökhöz. A harcok sújtotta övezetben az UNICEF becslése szerint mintegy hatszáz gyermek súlyosan alultáplált, és a helyzet a tél közeledtével várhatóan rosszabbra fordul. Kaag humanitárius folyosók megnyitását követelte, hogy sürgősen eljuttathassák a segélyeket a szükséget szenvedő lakossághoz.

A jemeni lázadók néhány hónapja ismét harcot vívnak a szanaai kormány ellen. Először 2004-ben fogtak fegyvert arra hivatkozva, hogy úgy érzik, politikai, gazdasági és vallási kirekesztés sújtja őket a szaúdi és nyugati támogatást élvező jemeni kormány részéről.

Rovatok