Index Vakbarát Hírportál

Újabb srebrenicai tömegsírt találtak

2009. november 18., szerda 21:54

Újabb tömegsírt fedeztek fel a boszniai Srebrenica közelében, amelyben a feltételezések szerint az 1995-ös mészárlás áldozatait földelték el, közölte szerdán a FENA hírügynökséggel az egyik helyi ügyész. Fatima Hadzsibeganovics szerint a 25 méter hosszú és 3 méter széles sír másodlagos nyughely, azaz az áldozatok földi maradványai azelőtt egy másik tömegsírban nyugodtak, később kiástak a holttesteket, és újra eltemették. Erre a délszláv háború után többször is volt példa, a boszniai szerb csapatok így próbálták elrejteni a bűntettek nyomait. Az ügyész szerint a sír mérete arra utal, hogy nagy számú áldozat nyugszik benne. További részleteket nem közölt.

A boszniai szerb csapatok 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg 1995. július 11-én az ENSZ védelme alatt álló enklávéban, amely a legsúlyosabb európai mészárlásnak számít a második világháború óta. Az elmúlt években hetven tömegsírt tártak fel a környéken, ahol több mint 5600 áldozat maradványait tudták eddig azonosítani.

A bűntettel összefüggésben jelenleg is folyik a bírósági eljárás a volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Katonai parancsnoka, Ratko Mladics, akinek szintén vádlottként kellene megjelennie Hágában, még mindig bujkál az igazságszolgáltatás elől.

Rovatok