Index Vakbarát Hírportál

Harcot hirdetett a neonácik ellen az új német belügyminiszter

2009. november 21., szombat 12:03

A szélsőjobboldal elleni harcot egyik legfontosabb feladatának nevezte az új német belügyminiszter. A kormányban a konzervatív CDU-t képviselő Thomas de Maiziere a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban elsősorban a sokak által neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD) utalt. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az NPD - noha Szászországban a közelmúltban ismét bejutott a tartományi parlamentbe - "leszálló ágban" van, és támogatottsága csökken.

A miniszter - aki Angela Merkel kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít - a pártot alkotmányellenesnek nevezte. Szavai szerint az NPD-t állandó figyelemmel kell követni, és mindenfajta intellektuális eszközzel fel kell venni a harcot vele szemben. Úgy vélte azonban, hogy a párt régóta követelt betiltása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Thomas de Maiziere annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal ellen társadalmi összefogásra van szükség. A pénz önmagában nem elegendő - jelentette ki, utalva arra, hogy új programokat kell kidolgozni a szélsőjobboldali eszmevilággal szembeni felvilágosításra, különös tekintettel az ifjúságra.

A belügyminiszter szerint fontosak a szélsőjobboldal elleni szimbolikus fellépések, az NPD demonstrációival szembeni ellentüntetések, de - mint fogalmazott - csakis akkor, ha azok okosak és nem túl gyakoriak. Olykor ellenkező hatást válthat ki az, ha minden egyes szélsőjobboldali megmozdulásra ellentüntetéssel válaszolnak - vélte a miniszter, hozzátéve, hogy a pavlovi reflexek nem eredményeznek sikert. De Maiziere úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali tüntetések "semmibe vétele" olykor eredményesebb lehet.

Rovatok