Index Vakbarát Hírportál

Irán a saját területén hajlandó lenne az uráncserére

2009. november 24., kedd 15:48

Irán kész alacsony fokon dúsított uránját magasabb dúsítottságúra cserélni, de csak saját területén hajlandó lebonyolítani a cserét - közölte az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Ramin Mehmanparaszt ezt azzal indokolta, hogy országa 100 százalékos garanciát szeretne teremteni, miszerint megkapja a magasabb fokon dúsított uránt kutatóreaktora számára. A szóvivő szerint Teherán ezt közölte a vele - vitatott atomprogramjáról - tárgyalásokat folytató hat nagyhatalommal, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagjával és Németországgal.

Irán korábban elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) azt az ajánlatát, hogy 3,5 százalékos dúsítottságú uránkészlete közel 70 százalékát - mintegy 1,2 tonna uránt - szállítson Oroszországba, ahol azt 20 százalékosra dúsítanák, majd Franciaországban atomerőművi fűtőelemekké alakítanák át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba. Teheráni tisztségviselők pedig azzal vádolták a Nyugatot, hogy megszegte a technológia szállítására tett múltbeli ígéreteit.

Rovatok