Index Vakbarát Hírportál

Civilek küzdenek a szíriai kurdok jogaiért

2009. november 26., csütörtök 14:50

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet felszólította csütörtökön a szíriai hatóságokat, hogy vessenek véget a helyi kurd közösség elnyomásának. A szervezet jelentésében elítélte, hogy Szíriában a hatóságok nem engedik a kurd kisebbség jogaival, kultúrájával kapcsolatos rendezvények megtartását. Kifogásolta a HRW kurd vezetők fogva tartását és a velük szembeni rossz bánásmódot is.

"Míg a térség más országaiban, például Törökországban és Irakban arra törekszenek, hogy javítsák a kurd közösség helyzetét, Szíria nem hajlandó változtatni" a kisebbséggel szembeni politikáján - állapította meg Sarah Leah Whitson, a HRW Közel-Kelettel foglalkozó részlegének igazgatója. Mint hozzátette, a kurd kisebbségnek nincs lehetősége semmiféle politikai vagy kulturális megnyilvánulásra.

A jelentés szerint 2005 óta 15 kurd vezetőt vettek őrizetbe és ítéltek el Szíriában. Legutóbb november közepén kapott hároméves börtönbüntetést a betiltott Azadi kurd párt három tagja "provokáció és faji feszültség szítása" címén. A kurd foglyok ügyében általában katonai törvényszék hoz ítéletet, többnyire homályos vádak alapján. A HRW értesülései szerint több fogva tartottat is megkínoztak a börtönben.

Rovatok