Index Vakbarát Hírportál

Közeledik Kína és Japán

2009. november 27., péntek 16:14

A kétoldalú katonai kapcsolatok erősítése érdekében a japán és a kínai hadsereg közös gyakorlataiban és a katonai cserelátogatások bővítésében állapodott meg a két ország védelmi minisztere pénteken Tokióban.

Kitazava Tosimi japán és Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai védelmi miniszter mintegy két órán át tárgyalt egymással. A felek megállapodtak: a két ország hadserege "megfelelő időpontban" közös gyakorlatokat végez majd, hogy felkészüljenek természeti csapások esetén végzendő mentőmunkálatokra, illetve tengeri mentési műveletekre. Ez lesz a két ország első közös katonai gyakorlata.

A két miniszter megegyezett abban is, hogy jövőre magas szintű katonai cserelátogatásokat tartanak, s javítják a két hadsereg közötti kommunikációt.

A japán-kínai kapcsolatok az elmúlt időben javulásnak indultak, főleg gazdasági téren, bár a Japántól délre eső, halban gazdag tengerrészek halászati jogain továbbra is vitáznak. Tokiót közben mélységes aggasztja Kína növekvő katonai ereje és katonai költségvetése. A kínai fegyveres erőkön belül főleg a haditengerészet indult gyors fejlődésnek, s egyre gyakoribbak a kínai és japán hadihajók közötti incidensek.

Kitazava mindazonáltal hangsúlyozta, hogy Japán kulcsfontosságúnak tekinti Kínához fűződő viszonyát, és szeretné erősíteni a bizalmat hatalmas szomszédjával fenntartott kapcsolataiban, gazdasági és katonai téren egyaránt.

Rovatok