Index Vakbarát Hírportál

Moszkva és Peking is elítélte Iránt

2009. november 27., péntek 16:06 | aznap frissítve

Négy év után ismét elítélő határozatot hozott Irán ellen pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa az iszlám köztársaság atomprogramja miatt. Irán azt válaszolta, hogy "hiábavaló" a határozat, és nem szakítják meg a nukleáris programot sem szankciók, sem katonai fenyegetések hatására.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) elítélő határozatot hozott pénteken Irán ellen atomprogramja miatt. A Moszkva és Peking támogatásával elfogadott határozatban felszólítják az iszlám köztársaságot, hogy azonnal hagyja abba az építkezést a nemrég felfedezett urándúsító üzemében, és ismertesse annak célját.

Az ügynökség 35 tagú kormányzótanácsa 25 igen szavazattal fogadta el az Iránt elítélő határozatot, amely ellen csak Kuba, Venezuela és Malajzia szavazott. Jelentősnek számít, hogy a Teheránnal szemben eddig engedékenyebb Oroszország és Kína is megszavazta a határozatot. A két ország korábban megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa új szankciókat hozzon Teheránnal szemben, vagy csökkentette azok erejét.

A pénteken elfogadott határozat felszólítja Iránt, hogy azonnal állítsa le az építkezéseket a Kom város melletti urándúsító üzemében, amelynek létezéséről csak szeptemberben számolt be Teherán. Az ügynökség azt is követeli, hogy Irán fedje fel az üzem pontos célját, valamint, hogy bizonyítsa: nem építenek más atomlétesítményt, amelyről még nem számoltak meg az ügynökségnek.

A hatok javaslatára a kormányzótanács felszólította Iránt arra is, hogy nyilvánítsa ki: nem fog bele olyan nukleáris berendezés létesítésébe, amelyről előzőleg nem értesíti a NAÜ-t. A tanács megállapítása szerint továbbra sem nyert megerősítést, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál, s emiatt komoly aggodalmak vannak. A NAÜ dokumentumát az ENSZ Biztonsági Tanácsa  elé terjesztik.

Hiábavaló a nyomásgyakorlás

Oroszország felszólította Teheránt, hogy vegye nagyon komolyan a NAÜ jelzését, egy vezető amerikai kormányzati tisztviselő pedig úgy fogalmazott: a határozat azt a világos üzenetet tartalmazza, hogy az iszlám köztársaságnak következményekkel kell számolnia, ha nem működik együtt a nagyhatalmakkal.

A Washingtonban nyilatkozó amerikai kormányzati tisztviselő hangsúlyozta: az Iránt elítélő bécsi NAÜ-szavazás azt mutatja, hogy a nagyhatalmak célja közös. Utalt rá, hogy Oroszország és Kína is egyetért abban, milyen lépésnek kell következnie, ha Irán elutasítja az együttműködést. Kifejtette, Iránnak mind kevesebb ideje marad, hogy tisztázza a nukleáris programjával kapcsolatos kérdéseket.

Egy másik amerikai kormánytisztviselő kiemelte: a Biztonsági Tanács állandó tagjai közül eddig Kína mutatkozott a legkevésbé hajlandónak az Irán elleni szankciók meghozatalára, most viszont még a NAÜ-határozat megszövegezésében is közreműködött.

A teheráni külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "a határozat elfogadása színpadias döntés volt, amellyel nyomást akarnak gyakorolni Iránra. Ez hiábavaló" - jelentette ki. A szóvivő még azt is kilátásba helyezte, hogy adott esetben Irán nem fogja betartani az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-szerződést. "Nem látjuk szükségesnek, hogy Irán teljes mértékben betartsa az atomsorompó-szerződés tagjaként vállalt kötelezettségeket, ha nem tisztelik alapvető jogait" - jelentette ki az IRNA hivatalos hírügynökség szerint.

Irán bécsi nagykövete ezt a véleményt azzal egészítette ki, hogy "az ilyen gesztusok romboló hatásúak az együttműködésre nézve", és a követelések "egyikét sem fogjuk végrehajtani". "Sem szankciók, sem a katonai fenyegetés nem képes megszakítani, egy pillanatra sem, békés nukleáris tevékenységünket."

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán atomprogramja katonai célokat szolgál, míg Teherán folyamatosan azt állítja, hogy csakis polgári célokra akarják felhasználni a nukleáris energiát.

Rovatok