Index Vakbarát Hírportál

Texasban kivégeztek egy szellemi fogyatékost

2009. december 4., péntek 06:49

Kivégeztek egy 44 éves férfit helyi idő szerint csütörtökön Texas szövetségi államban, a férfit egy 11 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítélték halálra. A kivégzést annak ellenére hajtották végre, hogy az elítélt ügyvédei szerint mentálisan túl sérült volt a legsúlyosabb büntetés végrehajtásához.

Bobby Wayne Woodsot méreginjekcióval végezték ki mintegy félórával azután, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította a kivégzés leállítására vonatkozó kérvényt. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy a védencük szellemi fogyatékkal élő, így a kivégzés nem hajtható végre. A Woodson elvégzett IQ-tesztek eredménye 60 és 80 között mozgott, a szellemi fogyatékosság küszöbét 70-es IQ-ban határozták meg.

A férfit 1997 áprilisában találták bűnösnek és ítélték halálra Sarah Pattersonnak, egykori barátnője lányának meggyilkolásáért. A kislányt és 9 éves öccsét a Fort Worth közelében lévő granburyi házukból rabolták el. A kislányt megerőszakolták, a torkát elvágták, a kisfiút megverték, de túlélte a bántalmazást és Woods ellen tanúskodott.

Woods a 24. kivégzett halálraítélt idén Texasban, amely első helyen áll a halálos ítéletek végrehajtásában az Egyesült Államokban: a halálbüntetés 1976-ban történt visszaállítása óta 447 embert itt végeztek ki a 1185-ből.

Rovatok