Index Vakbarát Hírportál

Ismét a békéről tárgyal a Fülöp-szigeteki kormány és a MILF

2009. december 8., kedd 06:24

Felújította béketárgyalását a Fülöp-szigeteki kormány és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) szakadár mozgalom kedden Kuala Lumpurban. A maláj főváros egyik szállodájában kezdődött egyezkedés a tervek szerint szerdán is folytatódni fog, közölték a 16 hónappal ezelőtt megszakadt béketárgyalások felújításának otthont adó malajziai hatóságok. Közlésük szerint a tárgyaló felek egyelőre nem szándékoznak tájékoztatni a médiát egyeztetésük kimenetéről.

A MILF 30 éve kezdett gerillaharcot azzal a céllal, hogy független muzulmán állam alakuljon a katolikus többségű Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetén.

Tavaly augusztusban a béketárgyalásoknak a manilai kormány vetett véget, miután a legfelsőbb bíróság megvétózta a mindanaói muzulmán autonóm régió kiterjesztéséről szóló megállapodást, és az emiatt felbőszült radikális MILF-tagok megtámadtak katolikus falvakat. Az azóta kiújult erőszakos cselekményekben csaknem 600 ember halt meg, sokan közülük vétlen polgári személyek.

A MILF fegyveresei jelen vannak a néhány napja statárium alá vont Maguindanao tartományban is, és egyes állítások szerint belekeveredtek abba a tömeggyilkosságba, amelyet a tartomány kormányzójának fegyveresei követtek el november 23-án. Andal Ampatuan emberei rátámadtak egy gépkocsioszlopra, és lemészárolták a jövő évi kormányzóválasztásokon indulni kívánó ellenzéki jelölt több családtagját és hívét, összesen 57 embert. A MILF cáfolja, hogy bármi köze lenne a tartományban eldurvult eseményekhez.

Rovatok