Index Vakbarát Hírportál

Nem válhatnának franciává a fundamentalista muszlimok

2009. december 10., csütörtök 11:34

Nem szabadna francia állampolgárságot adni azoknak a muszlim férfiakat, akik az egész testet eltakaró ruha viselésére kényszerítik feleségüket, közölte csütörtökön a francia igazságügyi miniszter.

Egy parlamenti bizottság több hónapig foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy betiltsák-e az egész testet fedő muzulmán női ruhák viselését, és ajánlását várhatóan a következő hónapban hozza nyilvánosságra. A sok vitát kiváltott burka betiltásával kapcsolatban Michele Aliott-Marie francia igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány meg fogja várni az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság ajánlását, mielőtt döntenének a tiltásról. A minisztert ugyanakkor az LCI francia hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy "vannak bizonyos alapkérdések, amelyekben nem szabad engedni".

Például, ha valaki francia állampolgárságért folyamodik, és a felesége az egész testét elrejtő ruhát hordja, az olyasvalaki, aki nem osztja a köztársaság értékeit, és el kell utasítani jelentkezését, közölte a miniszter. Az előző évben egy francia bíróság azzal utasította el egy fátylat viselő marokkói nő állampolgársági kérelmét, hogy a radikális iszlám ellentétes a francia értékekkel.

Egy 32 képviselőből álló parlamenti bizottság három hónapja vitázik arról, hogy betiltsák-e a muzulmán nők vallási öltözékét, amelyet sokan a női elnyomás, valamint a radikális iszlám jelképének tekintenek. A bizottság várhatóan a következő hónapban hozza nyilvánosságra ajánlását.

Rovatok