Index Vakbarát Hírportál

Szomáliai kalózok: 2,5 millió dollár az Arianáért

2009. december 10., csütörtök 11:19

Az Arianát május óta fogva tartó szomáliai kalózok csütörtökön azt állították, hogy 2,5 millió dollár váltságdíjat kaptak a görög teherhajóért, amelynek 24 fős ukrán legénységét rövidesen elengedik.

"A tranzakció befejeződött, a váltságdíjat csütörtök reggel kifizették, és a hajót perceken belül elengedjük" - jelentette ki Mohamed Ilkaase, az Arianát fogva tartó kalózok egyike telefonon a szomáliai Hobyo tengerparti városból.

A máltai zászló alatt hajózó Arianát május 2-án tartóztatták fel a kalózok útban a Közel-Keletre az Indiai-óceánon, a Seychelles-szigetektől 250 tengeri mérföldre délnyugatra, tízezer tonnás szójaszállítmánnyal a fedélzetén.

"A hajó egy ideje a kezünkben van, az elmúlt hetekben viták voltak a váltságdíjjal kapcsolatban - mondta Mohaned Ilkaase. - Végül is beleegyeztünk, hogy 2,5 millió dollárét elengedjük." Egy másik kalóz november 26-án azt jelentette be, hogy 3,7 millió dollárt elengedték a hajót, de az utolsó pillanatban meghiúsult a tranzakció.

Az Ariana az athéni székhelyű All Ocean Shipping cég tulajdona, ez utóbbi pedig egy brit holdinghoz tartozik. A két cég csütörtökön egyelőre nem erősítette
A kalózok fogságában van egy másik görög hajó is, a Maran Kentavrosz, amelyet november 29-én kerítettek hatalmukba 16 Fülöp-szigeti, kilenc görög, két ukrán és egy román tengerésszel a fedélzetén.

Rovatok