Index Vakbarát Hírportál

Feloldották a hadiállapotot a Fülöp-szigeteken

2009. december 12., szombat 16:11

Gloria Arroyo Fülöp-szigeteki elnök feloldotta szombaton a Maguindano tartományban bevezetett hadiállapotot, amit a november végi mészárlást követő zavargások miatt rendeltek el december 4-én. Az államfő biztonsági tanácsadói javaslatára szombaton szüntette meg a hadiállapotot, ugyanis "a kormányzat elérte a legfőbb céljait Maguindanao tartományban" - közölte Eduardo Ermita, az elnök legfőbb biztonsági tanácsadója.

A biztonsági erők tájékoztatása szerint a november 23-i mészárlással gyanúsítható személyek többségét őrizetbe vették. A letartóztatottak valamennyien az ország déli részén fekvő maguindanaói kormányzó, idősebb Andal Ampatuan rokonai vagy támogatói voltak. A kormányzó mintegy háromezer fős magánhadseregének több tagja pénteken adta fel magát a hatóságoknak. A fegyveres csoportot a hatóságok azzal vádolják, hogy a mészárlás után fegyveres lázadást szítottak a tartományban.

November 23-án Mindanao szigetén, Maguindanao tartományban az egyik muszlim klán tagjai éppen kampánykörúton voltak, amikor a riválisaik rajtuk ütöttek. Sokukat megkínozták, a nők többségét megerőszakolták, majd mindannyiukat agyonlőtték. A vérengzésnek 57 halálos áldozata volt, köztük egy polgármester felesége és számos újságíró.

Rovatok