Index Vakbarát Hírportál

Obama támogatottsága tovább esett

2010. január 12., kedd 20:36

Tovább romlott Barack Obama amerikai elnök támogatottsága, különösen ami belpolitikai működését illeti - közölte kedden friss felmérésének eredményét a CBS News. A remény és változás jelszavával hatalomra került Obamának egy hónapja 50 százalékra süllyedt a népszerűsége, most viszont már ennél is alacsonyabb, 46 százalékos a mutató. A hírcsatorna szondázásai során ez az első alkalom, hogy Obama népszerűségi barométere nem éri el az 50 százalékot.

A Gallup intézet szerint sem tündököl Obama, támogatottsági mutatója 49 százalék. A Fehér Házban a második évét megkezdő Obama teljesítményét a gazdaság és az egészségügyi reform terén ítélik a leggyengébbnek az amerikaiak. A CBS-nél a megkérdezetteknek csak 41 százaléka helyesli gazdaságpolitikáját (47 százalék ellenzi), és mindössze 36 százalék tartja jónak azt, amit az egészségügy átalakításával kapcsolatban végez (54 százalék helyteleníti).

Az amerikaiak többsége számára a gazdaság helyzete és a munkanélküliség a legégetőbb probléma. A válaszolók fele szerint a nemzetgazdaság "elég rossz" állapotban van. A kampányígéreteinek teljesítésére törekvő Obama teljesítményét jobbnak ítélik a nemzetbiztonsági kérdések kezelését illetően; 52 százalék szerint helyesen jár el a terrorizmus ügyében, 57 százalék úgy érzi, jól lépett fel a karácsonyi detroiti repülőgépes merénykísérlet után. Afganisztán vonatkozásában az amerikai közvélemény 46 százaléka támogatja Obama politikáját - derült ki a több mint 1200 felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló CBS-felmérésből.

Rovatok