Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy: A parlament tiltsa be a burkát

2010. január 13., szerda 20:29

Betiltaná a burkát Nicolas Sarkozy. A francia államfő szerdán közölte a francia nemzetgyűlés képviselőivel, hogy el kell fogadniuk azt a törvényt, amely megtiltja az egész testet eltakaró, a szemnek résnyi kitekintést engedő iszlám női viseletet. Nicolas Sarkozy azt mondta, hogy óvatosan kell kezelni az ügyet, hogy ne tűnjön úgy, mintha megbélyegeznék a muzulmánokat.

Az AFP jelentése szerint Sarkozy felhívta a képviselők figyelmét, hogy először hozzanak egy határozatot, amely egyértelműen elítéli a burkát, amely megalázza a nőket. Az elnöki palotában, az Elyseeben tartott találkozón Sarkozy megerősítette az illetékes bizottság 32 képviselője előtt, hogy Franciaországban elutasítják a burkát, majd arra figyelmeztetett, hogy bármely tiltó törvény esetében a képviselőknek számolniuk kell perekkel.

"Óvatosnak kell lennünk, nem szabad lehetőséget adnunk a demokrácia, az emberi méltóság és a nemek közötti egyenlőség ellenségeinek, hogy győzelmet arathassanak, mert az nagyon nehéz helyzetbe hozná társadalmunkat" - mondta az államfő. Számos jobb és baloldali politikus valamint jogi szakértő szerint egy drákói tiltásnak nehezen lehetne érvényt szerezni, ráadásul bírósági perek sora indulhatna jogsértés miatt. A francia belügyminisztérium becslése szerint kevesebb, mint kétezer nő visel burkát Franciaországban, ahol a legtöbb muzulmán él Európában.

Rovatok