Index Vakbarát Hírportál

A Hamász háborús bűneinek kivizsgálását sürgetik

2010. január 18., hétfő 17:30

Palesztin emberjogi csoportok hétfőn felszólították a Hamászt, tegye lehetővé független vizsgálat lefolytatását arról, vajon a Gázai övezetet kormányzó radikális szervezet követett-e el háborús bűntetteket az Izrael ellen egy évvel ezelőtt vívott összecsapásokban. A 11 palesztin szervezet szerint csak egy független vizsgálat támaszthatja alá a palesztin fél szavahihetőségét, amikor azt akarja elérni, hogy a nemzetközi közösség büntesse meg Izraelt a Gázai övezet lakossága elleni akciói miatt.

Izrael és Egyiptom gyakorlatilag zárlat alatt tartja a keskeny földsávot, amióta a Hamász 2007 nyarán magához ragadta ott a hatalmat, elűzve a rivális Fatah embereit. Egyes palesztin csoportok azóta ismételten bírálták a Hamászt az emberi jogok megsértése miatt.

Közös felhívásuk a Hamászhoz mindazonáltal szokatlan. Eddig ugyanis izraeli és palesztin jogvédő szervezetek többnyire az Izrael által a tavalyi háborúban elkövetett jogsértésekre összpontosították a figyelmüket. Megfigyelők nem tartják valószínűnek, hogy a Hamász beleegyezne a háborús bűncselekmények független fél által történő kivizsgálásához.

Rovatok