Index Vakbarát Hírportál

Jemen kérte a Guantánamón raboskodók elengedését

2010. január 18., hétfő 21:06

A jemeni kormány hétfőn azzal a kéréssel fordult Washingtonhoz, hogy szállítsa vissza Jemenbe az arab ország Guantánamón raboskodó állampolgárait. A jemeni kormánynak az egyházi javak kezelésével foglalkozó minisztere elmondta, hogy Szanaa kész "megjavítani a szóban forgó foglyokat úgy, hogy jóakaratúak legyenek", és ne jelentsenek veszélyt sem Jemen, sem az Egyesült Államok, sem bármely más ország biztonságára.

A Fehér Ház január elején döntött úgy, hogy nem szállít több foglyot Jemenbe a felszámolásra ítélt guantánamói börtöntáborból, mert kiderült, hogy Jemenben készítették föl annak a december 25-i sikertelen merényletnek az elkövetőjét, amelynek a célja egy amerikai utasszállító repülőgép felrobbantása volt.

A miniszter azt mondta, zajlanak az egyeztetések az ügyben a jemeni és az amerikai kormány között. Szégyennek nevezte ugyanakkor a guantánamói tábor működtetését. Utalt rá, hogy Barack Obama elnök azt ígérte, bezárja a fogolytábort, de még mindig csaknem 200-an raboskodnak ott, köztük 91 jemeni. Az amerikai védelmi minisztérium szerint többen a szabadon engedett volt guantánamói rabok közül újra csatlakoztak szélsőséges csoportokhoz.

A szaúdi belügyminisztérium éppen hétfőn jelentette be, hogy DNS-vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy három szaúdi állampolgár vesztette életét szeptemberben egy jemeni "robbanásban", feltehetően egy muzulmán szélsőségesek elleni katonai akcióban. A három szaúdi egyike korábban Guantánamón raboskodott. Miután elengedték, hazájában részt vett egy rehabilitációs - vagyis a visszailleszkedést segítő - programban, majd Jemenbe menekült, ahol újra csatlakozott a szélsőségesekhez.

Az al-Kaida terroristahálózat arab-félszigeti csoportja egy internetes közleményben azt írta, a jemeni kormány az új ellenség; eközben Szanaa további támadásokat helyezett kilátásba a jemeni területen megbújó iszlamisták ellen. Terrorizmus-szakértők az al-Kaida bölcsőjeként emlegetik Jement; a szervezet feltételezések szerint létrejötte óta jelen van a koldusszegény arab országban.

Rovatok