Index Vakbarát Hírportál

A közel-keleti békéért küzd az amerikai elnöki megbízott

2010. január 25., hétfő 18:07

Új javaslatokat terjesztett elő a Közel-Keleten George Mitchell amerikai elnöki megbízott, aki a múlt héten járt a térségben, de továbbra sem sikerült rávennie a palesztinokat és az izraelieket a béketárgyalások felújítására.

A francia hírügynökség egy meg nem nevezett palesztin forrásból értesült a javaslatokról, amelyek célja a tárgyalásoknak kedvező légkör megteremtése lett volna. Mitchell egyebek között azt kezdeményezte, hogy korlátozzák az izraeli katonai műveleteket a megszállt palesztin területeken, és enyhítsenek a Gázai övezet blokádján. Az izraeli miniszterelnök hivatalos találkozót kért a palesztin elnöktől a javaslatok megvitatására, közölte a neve elhallgatását kérő forrás.

Az amerikai megbízott fölvetette, hogy Izrael fejezze be teljesen katonai tevékenységét Ciszjordánia A jelű zónájában, amely teljes mértékig a Palesztin Hatóság felügyelete alatt áll, vonuljon ki a B jelű övezet bizonyos részeiből, amelynek közigazgatása palesztin kézben van, és engedélyezze a palesztin biztonsági erők működését a C jelű, jelenleg teljesen az izraeli hadsereg által ellenőrzött zónában.

Mitchell javasolta azt is, hogy Izrael kezdjen hozzá a palesztin foglyok szabadon engedéséhez, és enyhítsen a Gázai övezet blokádján legalább annyiban, hogy beengedi oda az építőanyagokat, amelyek nélkül nem lehet helyrehozni a tavaly téli izraeli hadjáratban megrongálódott épületeket. Jeruzsálem azzal indokolja a tilalmat, hogy a betont és acélt a Hamász radikális szervezet bunkerek építésére kobozhatná el.

Rovatok