Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlattak szét egy caracasi diáktüntetést

2010. január 29., péntek 06:59

A venezuelai rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést. A fiatalok a rendszeressé vált áramhiány miatt tiltakoztak. A résztvevők helyi idő szerint csütörtökön az állami áramszolgáltató cég székházához akartak vonulni, de ezt a rendőrök megakadályozták. A kirobbant összecsapásokban a helyi média szerint két diák és egy rendőr megsérült.

A hatóságok állítólag újból áramkorlátozásokat akarnak bevezetni a venezuelai fővárosban, Caracasban, ahol egy korábbi hasonló terv valóságos káoszt okozott, ezért gyorsan vissza is vonták. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a vízszolgáltatással is bajok vannak. A tüntető diákok azt akarják, hogy vonjanak be egyetemi szakértőket a korlátozásokra vonatkozó tervek kidolgozásába, és hogy a kormány növelje a beruházásokat az energiaszektorban.

A venezuelai elnök, Hugo Chávez 2007-ben államosította az energetikai ágazatot. Elemzők a mostani helyzetet a kormányzat és a magántőke elégtelen beruházásaira, valamint a hosszú távú tervezés hiányára vezetik vissza. Chávez egy beszédében élesen bírálta a tüntetőket. Mint mondta, megpróbálják azt az érzést kelteni, hogy a kormány nem működik, és teljes a káosz. Egyben figyelmeztette a kormányzókat: ha nem számolják fel gyorsan a tiltakozásokat, akkor csapatokat küld az utcákra.

Rovatok