Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Haitin az elfogott amerikai misszionáriusok ellen

2010. február 4., csütörtök 22:29

Kiskorúak elrablásának címén vádat emeltek Haitiban amerikai misszionáriusok ellen, akik a helyi hatóságok szerint illegálisan ki akartak vinni a földrengés sújtotta országból 33 gyermeket.

A bűnszövetkezetben való részvétellel is megvádolt tíz baptista misszionárius ügyét vizsgálóbíró elé viszik, közölte Jean Ferge Joseph, a haiti főügyész helyettese.  Az ő joga eldönteni, hogy szabadon engedi-e vagy fogva tartja az idahói illetőségű öt nőt és öt férfit. Edwin Coq, az amerikaiak jogi képviselője szerint a tíz misszionáriust csütörtökön a bírósági meghallgatás után egy port-au-prince-i börtönbe szállították.

A tíz embert, akik egy baptista jótékonysági szervezet képviseletében utaztak a karibi országba, az előző héten fogták el a Dominikai Köztársasággal közös határon, amikor 33 gyerek társaságában távozni próbáltak. Mint mondták, semmi rosszat nem akartak, a 2 hónap és 12 év közötti gyerekekről úgy tudták, hogy valamennyien elárvultak a január 12-i pusztító földrengésben.

A haiti hatóságok szerint a misszionáriusoknak nem volt engedélyük, sem megfelelő úti okmányuk a gyermekek elszállításához. Az amerikaiak őrizetbe vétele után derült ki, hogy a gyermekek többsége nem volt árva. A haiti rendőrség szerint egyes szülők bevallották, azért adták át gyermeküket az amerikaiaknak, hogy tanulhatnak és jobb életük lesz.

Rovatok