Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a brit Munkáspárt három képviselőjének mandátumát

2010. február 8., hétfő 18:43

Felfüggesztette hétfőn három, az ügyészség által költségtérítési visszaélések miatt megvádolt parlamenti képviselőjének mandátumát a kormányzó brit Munkáspárt, hogy a közelgő választások előtt megpróbálja minimalizálni a botrány negatív hatásait. A párt a pénteken történt vádemelés után szánta rá magát a fenti lépésre. Elliot Morley, David Clayton és Jim Devin egyelőre alsóházi képviselő maradhat, de már nem tagja a frakciónak. Attól is eltiltották őket, hogy a Labour színeiben jelöltessék magukat a következő választásokon.

A vádemelés komoly fordulatot jelent a brit honatyák elhúzódó költségtérítési botrányában. A brit képviselőház és a lordok házának tagjai a közvéleményt felháborító tételeket - a többi között várárok-tisztítást, kacsaház- és kutyatáp-vásárlást - számoltak el költségként. Az ellenzéki Konzervatív Párt már korábban felfüggesztette Lord Hanningfield felsőházi honatya mandátumát, aki ellen a három munkáspárti képviselővel egy időben emeltek vádat.

David Cameron, a konzervatívok vezére "megalázó változásnak" nevezte a három munkáspárti képviselő felfüggesztését, azt állítva, hogy Gordon Brown miniszterelnök pártja "fejvesztett menekülésre" kényszerült. Éles retorikájával Cameron igyekszik kihasználni a Munkáspárt kényszerű lépése teremtette helyzetet, mert a közvélemény-kutatások szerint a konzervatívok előnye egyszámjegyűre csökkent a kormánypárttal szemben.

Elemezők szerint a kialakult erőviszonyok miatt patthelyzet alakulhat ki a parlamentben. A 178 milliárd fontos költségvetési hiány miatt amúgy is háborgó pénzpiacokat aggodalommal tölti el a eshetőség, hogy a tavaszi választásokon egyik nagy párt sem szerzi meg a többséget a törvényhozásban.

A megvádolt brit honatyák mentelmi jogának kérdése márciusban kerül a parlament elé.

Rovatok