Index Vakbarát Hírportál

A haiti ügyész még nem bólintott rá a misszionáriusok elengedésére

2010. február 12., péntek 06:35

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor nyeri vissza szabadságát az a tíz amerikai misszionárius, akiket gyermekcsempészési kísérlet gyanúja miatt vettek őrizetbe Haitin. Az ügyükkel foglalkozó ügyész ugyanis csütörtökön közölte: még nem döntött arról, hogy hozzájárul-e szabadon engedésükhöz.

Szerdán egy haiti bíró bizonyítottnak látta, hogy az amerikaiak jóhiszeműen cselekedtek, bűnös szándékra semmi jel nem mutat, ezért szabadlábra helyezésük mellett döntött. Az ügyészség azonban nem tekinti lezártnak a pert, és nem járult hozzá ahhoz, hogy a csoport tagjai csütörtökön szabaduljanak. Az egyik ügyész szerint hétfőig már nem foglalkoznak az amerikaiak dossziéjával. A jogász azonban nem válaszolt egyértelműen arra a felvetésre, hogy addig szabadulhatnak-e az őrizetbe vettek. Azt mondta: a törvény betűje szerint nem, de politikai megfontolásokból "bármikor a hétvégén".

A baptista felekezetű misszionáriusokat január 29-én a Dominikai Köztársaság hátárán tartóztatták fel, amint a 33 gyerek társaságában távozni próbáltak Haitiból. Kiskorúak elrablása és bűnszövetkezetben való részvétel címén indítottak eljárást ellenük.

Rovatok