Index Vakbarát Hírportál

Február 25-én ül le India Pakisztánnal

2010. február 12., péntek 14:53

Február 25-én Újdelhiben újítja fel párbeszédét magas rangú külügyminisztériumi tisztségviselők szintjén India és Pakisztán, jelentették be pénteken Iszlámábádban. Egy héttel ezelőtt mindkét ország jelezte már, hogy kész az újabb megbeszélésekre, de időpontot csak most közöltek.

Indiai tisztviselők olyan tárgyalásokat ajánlottak, amelyen a békével és biztonsággal összefüggő összes kérdést meg lehetne vitatni, különös tekintettel a terrorizmus elleni küzdelemre. Pakisztán ugyanakkor olyan összetett párbeszédet képzelt el, amelyben minden kérdést megvitatnának, köztük a megosztott kasmíri régióval összefüggőeket is.

A tárgyalások több mint egy évvel azután indulnak újra, hogy a 2008. november végi mumbai terrorcselekmények után megszakadtak. A támadást, amelynek 166 halálos áldozata volt, India szerint a Laskar-e-Taiba pakisztáni szélsőséges szervezet tagjai hajtották végre. A merényletsorozat miatt feszültté vált India és Pakisztán viszonya. Újdelhi azt állította, hogy a terroristák segítséget kaptak hivatalos pakisztáni szervektől. Iszlámábád ezt tagadta, de annyit elismert, hogy a támadásokat részben Pakisztánban tervezték meg, és a tettesek pakisztáni területről indulva csaptak le célpontjaikra.

India folyamatosan azt követelte szomszédjától, hogy a párbeszéd újraindítása előtt Iszlámábád vonja felelősségre azokat, akik a merényletek hátterében álltak, de február elején végül annak ellenére ajánlatot tett a magas szintű tárgyalások folytatására, hogy nem történt jelentős előrelépés az ügyben Pakisztánban. Az Egyesült Államok is sürgette a két országot: újítsa fel a párbeszédet, hogy segíthessen a térség, különösen Afganisztán stabilizálásában.

Rovatok