Index Vakbarát Hírportál

Atomerőműveket építene Obama Georgiában

2010. február 15., hétfő 21:24

Az amerikai elnök kedden jelenti be kormányának azt a tervet, amely két atomerőmű megépítéséhez adna pénzügyi támogatást. Az Egyesült Államokban csaknem 30 éve nem építettek új nukleáris erőművet. Minderről egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú tisztségviselő számolt be hétfőn az AFP-nek. Barack Obama elnök korábban fontosnak nevezte, hogy Amerika külföldi energiától való függősége csökkenjen, illetve, hogy az üvegházhatásért felelős gázkibocsátás mérséklődjön.

A becslések szerint a két erőmű építéséhez mintegy 3000 munkásra lesz szükség. Ha pedig elkészültek, akkor 850 új, állandó munkahelyet teremt a két reaktor. Az erőműveket Georgiában építenék fel. Az amerikai áramszükséglet mintegy 20 százalékát adja jelenleg az atomenergia.

Amerikában legutóbb 1979-ben építettek nukleáris erőművet. A pennsylvaniai Three Mile Island-i létesítményben ekkor volt egy súlyos baleset. A levegőbe nukleáris gázok szabadultak ki. A baleset után döntöttek úgy, hogy nem építenek új atomerőművet Amerikában, az azóta eltelt időszakban csak néhány már meglévő erőmű kapacitását bővítették egy-egy új reaktorral.

Rovatok