Index Vakbarát Hírportál

Visszafordították a British Airways gépét

2010. február 15., hétfő 15:50 | aznap frissítve

Az óceán felett fordítottak vissza az amerikai hatóságok egy Londonból Mexikóba tartó utasszállítót, adta hírül hétfőn a Sun című brit bulvárlap. Az AFP francia hírügynökség szerint 318-an voltak a fedélzeten, és "adatellentmondás miatt" nem engedték az amerikai légiirányítók a British Airways gépét belépni az Egyesült Államok légterébe. A Sun szerint "komoly kétségek merültek fel" egy amerikai állampolgárságú utas miatt. Az eset még pénteken történt, de csak hétfőn derült ki.

A gép visszatért a londoni Heathrow repülőtérre. Az egyik utast, egy 55 éves amerikai férfit lekísérték, és csomagjait is levitték majd átkutatták. A hatóságok bővebbet nem árultak el róla, csak annyit, hogy a terrorizmusellenes törvény alapján jártak el. A rendőrség azt közölte, hogy az utast nem tartóztatták le, valamint, hogy az eset "nem jelentett biztonsági kockázatot a repülőtérnek." A visszafordított gépet ezután feltankolták és ismét felszállhatott.

Azt egyelőre senki sem közölte, hogy pontosan mi is volt az ellentmondás az utas adataiban. A British Airways szerint rendkívül ritka az, hogy egy óriásgépet az óceán felett fordítsanak vissza. Az utasszállító már két órája repült, amikor elrendelték visszatérését Londonba.

Az Egyesült Államokban karácsony óta rendkívül figyelnek a légiutasokra. Akkor egy nigériai fiatalember az alsónadrágjába rejtett bombával akarta felrobbantani egy Detroitban landoláshoz készülő gépet. A repülő Amszterdamból indult. A fiatalember, aki korábban Londonban tanult, nem tudta működésbe hozni a bombát, csak kigyulladt a szerkezet. Végül az utasok fogták le a merénylőt.

Rovatok