Index Vakbarát Hírportál

Izraeli harci gépek gázai célpontokat bombáztak

2010. március 19., péntek 06:38

Izraeli harci gépek hat célpontot támadtak pénteken hajnalban a Gázai övezetben: az akciókban palesztin források szerint két polgári személy megsérült. Az izraeli légicsapások nyilván válaszként szolgáltak arra, hogy a Gázai övezetből csütörtökön rakétatámadás érte Izrael területét, miközben Catherine Ashton, az Európai Unió "külügyminisztere" éppen látogatást tett a Hamász radikális palesztin szervezet irányítása alatt álló területen.

A rakéta egy ember halálát okozta: ez volt az első ilyen haláleset több mint egy éve. Az izraeli mentőszolgálat közlése szerint a halálos áldozat egy Izraelben dolgozó, harminc év körüli thaiföldi mezőgazdasági munkás. A kibuc, amelyben dolgozott, néhány kilométerrel északra van a Gázai övezettől. Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes már csütörtökön bejelentette, hogy a zsidó állam erős választ fog adni a támadásra. Egy izraeli katonai szóvivő szerint harci gépeik hat célpontot bombáztak, köztük két csempészalagutat, valamint egy fegyvergyártó műhelyt.

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlám fundamentalista mozgalom jobbára tartózkodik az Izrael elleni rakétatámadásoktól azóta, hogy az izraeli hadsereg 2008 december végén háromhetes offenzívát kezdett ellene az övezetben. Az offenzíva célja az Izrael elleni rakétatámadások leállítása volt. A kisebb iszlamista szervezetek viszont nem szüntették be rakétámadásaikat, bár ritkították azokat. Egy katonai szóvivő szerint a harcok befejeződése óta 330-nál is több rakéta csapódott be izraeli területen, de ezek általában nem okoztak nagyobb károkat.

Rovatok