Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták Rafszandzsáni unokáját

2010. március 22., hétfő 14:27

Letartóztatták Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni befolyásos iráni vallási vezető unokáját vasárnap este. Haszan Lahutit azt követően vették őrizetbe a hatóságok a teheráni repülőtéren, hogy megérkezett Londonból - közölte a Fars félhivatalos hírügynökség. A jelentés nem tett említést az intézkedés okáról.

Rafszandzsáni az iráni keményvonalas politikusok kereszttüzébe került amiatt, hogy kiállt Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezető mellett. Muszavi a tavaly júniusi elnökválasztáson indult Mahmúd Ahmadinezsád ellen, aki az ellenzék szerint csalással nyerte meg a voksolást. Rafszandzsáni a kilencvenes évek első felében az ázsiai ország elnöke volt. Jelenleg egy nagy hatalommal rendelkező papi testület, a Szakértői Tanács élén áll.

A 23 éves fiatalembert bírói felhatalmazással tartóztatták le, majd a teheráni Evin börtönébe szállították. Lahuti tíz nappal a választás után utazott Londonba, ahol lakik.

Egy iráni ellenzéki honlap, a Rahesabz.net értesülései szerint őrizetbe vétele összefüggésben lehet édesanyjának a tevékenységével. Faezeh Rafszandzsánit - a főpap lányát - az ultrakonzervatív erők azzal vádolják, hogy zavargásokra uszított a vitatott kimenetelű választás után. A nyáron egy rövid időre őt is őrizetbe vették.

Ahmadinezsád újjáválasztása az országban hatalmas méretű tiltakozási hullámot váltott ki. A hatóságok több ezer embert őrizetbe vettek, sokakat bíróság elé állítottak a zavargásokban való részvétel miatt, és halálos ítéletek is születtek.

Rovatok