Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen aláírással hazajöhetnének a Szenegálban elítélt magyarok

2010. március 29., hétfő 21:33 | aznap frissítve

Egyetlen aláírás hiányzik ahhoz, hogy a Szenegálban elítélt magyar zsoldosok itthon tölthessék le büntetésüket. Yves Marliére, dakari magyar tiszteletbeli konzul az RTL Híradónak azt mondta, az egyezményt mindkét ország elfogadta, de Magyarország még nem írta alá.

A tiszteletbeli konzul azt mondta, a három fiatalembert egy fővárosi börtönbe vitték, és a helyiektől elkülönítve tartják őket fogva. A budapesti igazságügyi minisztériumból is jártak Dakarban a magyarok ügyében, az tárca azonban cáfolja ezt. A külügyminisztérium, az elítéltek családjának kérésére nem nyilatkozhat az ügyben. Úgy tudni, egy kétoldalú egyezmény tenné lehetővé, hogy az elítéltek idehaza töltsék le büntetésüket, ha a megállapodást mindkét fél aláírná.

Szombaton életfogytig tartó kényszermunkára ítéltek Szenegálban három magyart, akik a vád szerint 2006 áprilisában meggyilkolták bérelt kocsijuk sofőrjét, miközben Sierra Leonéba utaztak, hogy ott zsoldosként vállaljanak munkát. Az ügyükben eljáró dakari bíróság bűnszövetkezetben elkövetett bűntettek, lopás és emberölés miatt ítélete el a magyarokat.

Rovatok