Index Vakbarát Hírportál

Tömeges öngyilkossági kísérlet egy orosz börtönben

2010. április 2., péntek 20:25

Legkevesebb 15 rab vágta fel az ereit a dél-oroszországi Szaratov régió egyik fegyenctelepén, a Volga parti Engels város mellett, jelentette az Interfax orosz hírügynökség pénteken. A régió ügyészségének közleménye szerint csupán tíz fogoly kísérelt meg öngyilkosságot, és mindegyiket kórházba vitték, ahol megmentették az életüket.

Az ügyészség közleménye szerint magánzárkát kaptak az elítéltek, mert megtagadták, hogy sétára menjenek a belső udvaron. A telepen korábban intézkedést hoztak, hogy szigorú büntetés jár a parancsmegtagadásért. A közlemény szerint a magánzárkára ítélt rabok felvágták az ereiket. Arról azonban nincs szó a jelentésben, hogy a fegyencek miként tudtak vágóeszközt magukkal vinni a magánzárkába, és főleg ennyien.

A szaratovi ügyészség egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy vizsgálatot indítottak a fegyenctelepen uralkodó állapotokkal kapcsolatban - mert "akár van összefüggés a tömeges öngyilkossági kísérlettel, akár nincs, komoly problémák lehetnek a telepen."

A tömeges öngyilkossági kísérlet ismét rávilágított az orosz börtönviszonyok állapotára. Dmitrij Medvegyev orosz elnök tavaly decemberben azt mondta, hogy meg kell reformálni a büntetés-végrehajtási rendszert. Az államfő egyúttal fel is mentett tisztségéből 20 magas rangú tisztségviselőt. Statisztikák szerint a népesség számához képest az Egyesült Államokban van a legtöbb rab. A második helyen pedig Oroszország áll.

Rovatok