Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az augsburgi püspök

2010. április 21., szerda 22:50 | aznap frissítve

Walter Mixát azzal vádolják, papként évtizedeken keresztül durván bánt a rábízott gyermekekkel.

Felajánlotta lemondását XVI. Benedek pápának a gyermekek testi fenyítésével és anyagi visszaéléssel vádolt augsburgi püspök.

A német közszolgálati televíziók szerda késő esti értesülése szerint Walter Mixa levélben fordult a katolikus egyházfőhöz, felajánlva, hogy a pápa mentse fel őt az augsburgi püspöki tisztségből, továbbá a német hadsereg, a Bundeswehr katonai püspökének hivatalából is.

Mixát azzal vádolják, hogy még egyszerű papként évtizedeken keresztül rendkívül durván bánt a rá bízott gyermekekkel. Egy másik vád szerint pedig egy árvaházi alapítvány pénzéből értékes antik műtárgyakat vásárolt magának. A püspök kezdetben a fenyítés minden formáját tagadta, majd két héttel ezelőtt beismerte, hogy "egyszer-kétszer kiosztott néhány nyaklevest", kedden pedig mindezért már bocsánatot is kért.

A hetekkel ezelőtt kirobbant Mixa-ügy egyre nagyobb teher a sorozatos szexuális botrányoktól sújtott német katolikus egyháznak. Az augsburgi püspök az ellene felhozott vádak kezdeti határozott tagadásával, majd későbbi beismerésével, végül pedig a bocsánatkéréssel elvesztette szavahihetőségét, amit megerősített a Die Welt című német konzervatív napilap szerdai információja is. Eszerint több más püspökség mellett az augsburgiban is a tavalyi év hasonló időszakához képest az idei esztendő első három hónapjában megsokszorozódott az egyháznak hátat fordítók száma.

A német katolikus egyház történetében szinte példa nélkül állónak számított az is, hogy a német püspöki konferencia elnöke, Robert Zollitsch érsek felszólította Walter Mixát: függessze fel püspöki tevékenységét, amíg nem tisztázza magát a testi fenyítés és anyagi visszaélés vádja alól. Egyházi szakértők szerint a lemondás felajánlását mindeddig határozottan elutasító püspök számára ez adhatta meg a végső lökést.

Zollitsch mellett egyébként más német egyházi vezetők is hasonlóan foglaltak állást. Reinhard Marx müncheni érsek például azt javasolta, hogy Mixa "tartson szünetet, és szálljon magába". A kölni püspöki tanács szerdán nyilvánosságra hozott közleményében felszólította a püspököt arra, hogy mindaddig függessze fel egyházmegyéje vezetését, amíg tisztázódnak az ellene felhozott vádak.

A katolikus egyház érvényben lévő jogszabályai szerint egy püspök nem mondhat le, hanem csakis felajánlhatja lemondását az őt feleskető katolikus egyházfőnek. Ezt tette most Walter Mixa, és szakértők ennek kapcsán úgy vélekedtek: aligha valószínű, hogy XVI. Benedek Mixát maradásra szólítaná fel. Ebben az esetben az augsburgi püspök a januárban kirobbant német egyházi botrányok legmagasabb rangú áldozata lenne.

Rovatok