Index Vakbarát Hírportál

Rabszolgatartókat fogott az olasz csendőrség

2010. április 26., hétfő 15:10

Nagyszabású akciót hajtott végre hétfőn az olasz csendőrség, amikor Rosarnóban őrizetbe vett bevándorlókat rabszolgaként dolgoztató vállalkozókat. Kilenc személy kezén kattant bilincs a "Migránsok" fedőnevű akció során, további hetet házi őrizet alá helyeztek a hatóságok. A bűnözők elleni fellépés során 200 ingatlant foglaltak le 10 millió euró összértékben. a Reggio Calabriától északra elterülő Rosarno térségében. Tulajdonosaikat azzal vádolják, hogy feketén dolgoztattak, illetve brutálisan kizsákmányoltak külföldi napszámosokat.

A 16 ezer lakosú Rosarnóban a mezőgazdasági termények betakarítási évadjában 4-5 ezer bevándorló él, a zömük Afrikából érkezett. Nappal igen nehéz munkát végeznek, éjjelente elképzelhetetlenül primitív körülmények között húzzák meg magukat. Egykori gyárépületekben vagy barakkokban alszanak - matracok, fűtés, világítás nélkül. Átlagosan 200 ember használ egyetlen WC-t... Napi átlagkeresetük mindössze 20 euró, ám a helyi maffia ebből is "lenyúl" fejenként 5 eurót tartózkodási adó címén.

Rosarno januárban az olasz lapok címoldalára került a migráns napszámosok felkelése nyomán. Akkor mintegy 2000 bevándorló tiltakozott az embertelen élet- és munkakörülmények ellen a városka utcáin. A tiltakozás a bevándorlók és a helyi lakosok közötti összecsapásokba torkollott.

Rovatok