Index Vakbarát Hírportál

Tojás és füstbomba szállt az ukrán parlamentben

2010. április 27., kedd 11:01

Ratifikálta az ukrán parlament kedden az ukrán-orosz flottaszerződést, miközben az ülésteremben tojásdobálás és füstgránátok okoztak felfordulást.

Dulakodás tört ki kedden az ukrán parlamentben, miután ellenzékiek egy csoportja tojással dobálta meg Volodimir Litvint, az ukrán házelnököt, aki fekete esernyőkkel igyekezett kivédeni a támadásokat. Ezután füstbombákat dobtak el a képviselőházban, amelyet hamar sűrű fehér füst lepett el.

Az ellenzékiek akciójukkal azt akarták megakadályozni, hogy az ukrán képviselők is elfogadják az orosz-ukrán szerződést, ami szerint az orosz haditengerészet továbbra is használhatja az ukrajnai Szevasztopol kikötőjét. A parlament épülete előtt közben több ezren tüntettek a hevesen vitatott megállapodás ellen.

Az orosz alsóház kedden ratifikálta a kétoldalú flottaszerződést, a moszkvai szavazással szinte egy időben tárgyalta a szerződést az ukrán parlament is. Az orosz duma 450 képviselője közül 410 szavazott a Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által múlt héten Harkivban aláírt megállapodás ratifikációja mellett.

Az ukrán képviselők többsége végül jóváhagyta a megállapodást, amelynek értelmében az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig a Krímben maradhat.

Rovatok