Index Vakbarát Hírportál

Újrakezdődhetnek az izraeli-palesztin tárgyalások

2010. május 8., szombat 16:41

Jóváhagyta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) az amerikai közvetítéssel zajló tárgyalásokat Izraellel.

A PFSZ végrehajtó bizottsága szombaton Ramallahban úgy döntött, hogy elfogadja az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja, George Mitchell segítségével megvalósuló tárgyalást. Mitchell a következő négy hónapban az izraeli és a palesztin vezetők között ingázik, s megkísérli áthidalni a köztük a palesztin államisággal kapcsolatban meglévő nagy nézetkülönbséget.

Mint Mahmud Abbász palesztin elnök kijelentette, közvetlen tárgyalások a két fél között mindaddig nem lesznek, amíg Izrael le nem állítja telepeseinek a háborúban megszerzett területeken zajló tevékenységét. Izrael azonban csak arra hajlandó, hogy Ciszjordániában mérsékelje az aktivitásukat, Kelet-Jeruzsálemben nem.

A közvetett tárgyalások egyszer már megkezdődtek, de a palesztinok felmondták őket márciusban, amikor Izrael bejelentette, hogy Kelet-Jeruzsálemben, amelyre a palesztinok úgy tekintenek, mint leendő fővárosukra, 1600 új otthont épít zsidóknak.

Jasszer Abed Rabbo, a PFSZ legnagyobb szervezetének, az El-Fatahnak a főtitkára kijelentette: az Egyesült Államok biztosította a palesztinokat arról, hogy minden kulcsfontosságú kérdés szóba fog kerülni a közvetett tárgyalásokon, köztük a leendő palesztin állam határai, és Jeruzsálem ügye.

Rovatok