Index Vakbarát Hírportál

A parlamenti választások elnapolásával fenyegetőzik a thai kormány

2010. május 13., csütörtök 06:45 | aznap frissítve

Nem tartják meg a thaiföldi kormányfő által november 14-re ígért előre hozott parlamenti választásokat, ha a kormányellenes tüntetők nem vonulnak el haladéktalanul az utcákról, fenyegetőzött csütörtökön egy magas rangú kormányhivatalnok.

"A vörös ingesek csak szóban egyeztek bele, hogy csatlakoznak a megbékélési útitervhez" - mondta Korbszak Szahhavaszu, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Arról azonban nem döntöttek, hogy véget vetnek a tüntetéseknek, így szerinte nem lehet a terveknek megfelelően megtartani a választásokat.

A thaiföldi főváros utcáin öt hete tüntetnek a kormányfő távozását követelő ellenzékiek, akik elvben elfogadták Abhiszit Veddzsadzsiva javaslatát, kedden azonban újabb követeléssel álltak elő. Azt akarják, hogy emeljenek hivatalosan vádat Szuthep Thaugszuban miniszterelnök-helyettes ellen az április 10-i erőszakcselekmények miatt, amelyeknek 25 halottjuk és több mint 800 sebesültjük volt.

Az ellenzék halogatásába belefáradt kormányzat szerdán bejelentette, hogy éjféltől kikapcsolja az áramot, a víz- és élelmiszerellátást, valamint a telefonösszeköttetést a tüntetők által megszállva tartott körzetekben. Az intézkedést végül nem hajtották végre, mert nem akarnak újabb problémákat, ehelyett fokozatosan akarják leállítani az ellátást.

Rovatok