Index Vakbarát Hírportál

Obama támogatná az izraeli Vaskupolát

2010. május 14., péntek 07:37

Barack Obama amerikai elnök 205 millió dollárt kért a kongresszustól, amelyből egy izraeli rakétavédelmi rendszer előállítását és telepítését gyorsítanák, közölte csütörtökön a Fehér Ház. A rakétavédelmi rendszer a libanoni síita Hezbollah, illetve a Hamász iszlamista palesztin szervezet esetleges rakétatámadásaitól védi Izraelt.

Az izraeli állami tulajdonban lévő Rafael fegyverzet-kutatási és fejlesztési cég által gyártott Vaskupola (Iron Dome) nevű rendszert kisméretű radarvezérlésű rakéták alkotják. A rakéták képesek még a légtérben megsemmisíteni az öt és hetven kilométer közötti hatótávolságú ellenséges rakétákat és az aknavetőgránátokat is.

"Felismerve a Hamász és a Hezbollah rakétái jelentette veszélyt, az elnök úgy döntött, pénzügyi támogatást kér a kongresszustól a Vaskupola izraeli rakétavédelmi rendszer gyártásához" - mondta Tommy Vietor fehér házi szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint 2009-ben az Izraelnek nyújtott katonai támogatás összege 2,55 milliárd dollár volt.

Rovatok