Index Vakbarát Hírportál

Kémeket alkalmaz a Pentagon Afganisztánban és Pakisztánban

2010. május 17., hétfő 00:40

Az amerikai hadsereg a törvényességi kételyek ellenére továbbra is alkalmaz titokban privát kémeket Afganisztánban és Pakisztánban, írta a vasárnapi New York Times. A lap tisztviselőkre és üzletemberekre hivatkozva írt arról, hogy az amerikai katonai felső vezetés még mindig támaszkodik azokra a jelentésekre, amelyekből már több százat küldtek a kémek a két ország nehezen elérhető térségeiből.

A művelet több szempontból is aggályos. Az amerikai hadsereg hivatalosan nem hajthat végre műveleteket Pakisztánban, ezen kívül a Pentagon szabályai szerint a hadsereg nem bérelhet fel külső, privát kémeket.

A washingtoni kormány tisztviselői néhány hónapja ismerték el, hogy a Pentagon a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeiből és a különleges műveleti erők egykori tagjaiból álló csapatot küldtek a térségbe hírszerzési céllal. Az értesülések egy részét az újság szerint arra használták fel, hogy felkutassanak és megöljenek feltételezett fegyveres felkelőket. A titkos hírszerző akciót állítólag leállították, miután vizsgálat indult törvényességével kapcsolatban.

Rovatok