Index Vakbarát Hírportál

Keddig meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalamat Bangkokban

2010. május 23., vasárnap 10:27

A thai fővárosban, Bangkokban és 22 tartományban keddig meghosszabbították a négy napja hatályban lévő éjszakai kijárási tilalmat - jelentette be a miniszterelnök vasárnap.

Abhiszit Veddzsadzsiva tévébeszédében hangoztatta: még egy bizonyos időre van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben helyreállítsák a rendet. Az éjszakai kijárási tilalom még két napig lesz érvényben, majd esetleg feloldják. Bejelentette ugyanakkor, hogy hétfőtől megnyitják kapuikat az iskolák és a kormányhivatalok. "A béke és biztonság helyreállítása nagyon összetett folyamat, de mi megingathatatlanul törekszünk arra, hogy megvalósítsuk" - tette hozzá a kormányfő.

Szólt arról is, hogy új parlamenti választásokról csak akkor határozhatnak, ha végérvényesen megszűnik az erőszak és a kormányellenes megmozdulások, amelyeknek az elmúlt két hónapban 85 halálos áldozatuk volt. Mint mondta, lapos vizsgálatot indítanak a vétlen civilek halálával kapcsolatban, akiknek holttestére egyebek között egy szentélyben bukkantak rá a hatóságok május 20-án.

Az éjszakai kijárási tilalom hatályának meghosszabbítása azt mutatja, hogy a fővárosban még lehetnek ellenzéki fegyverraktárak, a vörösingesek kivárhatják azt a pillanatot, amikor ismét akcióba léphetnek, ezért a rendelkezés kiterjesztése egy szükséges lépés a teljes rend helyreállításához - mondta a miniszterelnök.

Szavai azt jelzik, hogy továbbra is keményen fellép a vörösinges tüntetőkkel szemben. Egyes várakozásokkal ellentétben nem tesz gesztust azzal sem, hogy a társadalomban keletkezett "sebek begyógyítására" azonnali választásokat jelent be. A thai törvények alapján egyébként sem köteles 2011 decembere előtt kiírni a választásokat.

Abhiszit Veddzsadzsiva kiemelte: jelenleg teljesen az ő döntésétől függ, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb pillanat a választások megtartására.

Rovatok