Index Vakbarát Hírportál

12 ember halt meg iraki merényletekben kedden

2010. június 29., kedd 21:54

Pokolgépes merényletek, valamint lövöldözések tizenkét ember - köztük egy tábornok és egy kilencéves kislány - életét oltották ki kedden Irakban. Miközben az országban az erőszakcselekmények száma jelentősen csökkent az utóbbi időben, a meg-megújuló támadások rávilágítanak a kormányalkalmazottakat és a biztonsági erőket fenyegető veszélyre. Ők továbbra is a felkelők elsődleges célpontjai.

A legtöbb áldozattal járó keddi merényletben négy rendőr és egy civil vesztette életét, további hét ember pedig megsebesült, amikor egy robbanóanyagokkal megpakolt autó felrobbant a rendőrőrs közelében a Bagdadtól 250 kilométerre északra található Beidzsi városában.

A forrongó Dijála tartományban, a Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő Halisz városka egyik utcáján fegyveresek lelőtték egy szunnita család négy tagját, köztük egy kilencéves kislányt.

Az iraki hadsereg egyik dandártábornoka is meghalt, amikor egy autójába rejtett pokolgép felrobbant Bagdad északi részén.

A bagdadi tartományi tanács egyik tisztségviselője, Kahtan Abdul-Huszain szintén egy autójába szerelt robbanószerkezet áldozata lett kedden reggel Bagdad egyik síita negyedében. A férfi éppen egy biztonsági ellenőrzőponton haladt keresztül kocsijával, amikor az felrobbant, a közelben tartózkodó rendőrök közül többen megsebesültek.

Egy másik Beidzsi városbeli támadásban fegyveresek tüzet nyitottak egy olajat szállító teherautóra, a sofőr életét vesztette. Az olajipari létesítmények a felkelők kedvelt célpontjai közé tartoznak.

Rovatok