Index Vakbarát Hírportál

Richard Sulík lett a szlovák parlament elnöke

2010. július 8., csütörtök 17:41

Richard Sulík a szlovák parlament új elnöke, megválasztásához második körre is szükség volt, az első  fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a több mint 50 százalékos többséget.

A titkos szavazás második körében a 150 tagú testületben a jelen lévő 149 képviselő közül Sulíkot nyolcvan támogatta, 56-an ellene szavaztak, míg 13-an tartózkodtak. Ellenfele, Miroslav Cíz 62 szavazatot kapott. Az első körben azért nem sikerült Sulík megválasztása, mert néhányan rosszul töltötték ki a választási ívet.

Sulík a koalíciós SaS elnöke. A házelnöki posztra a kormánykoalíció négy pártja közösen jelölte. Cíz az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) jelöltje volt.

A parlamentnek négy alelnöke lesz - három koalíciós, és egy ellenzéki: Bugár Béla (Híd), Pavol Hrusovsky (KDH), Milan Hort (SDKU), valamint Robert Fico (Smer). Bugárt, Hrusovskyt és Hortot már megválasztották, míg Ficóról csak a következő ülésen szavazhatnak. Fico ugyanis pillanatnyilag még mindig a kormány elnöke, így képviselői mandátuma fel van függesztve.

A délelőtt folyamán hivatalosan megalakultak a parlamenti pártok frakciói is.

Rovatok