Index Vakbarát Hírportál

A tizenkettedik ügynököt is elkapták

2010. július 13., kedd 18:35

A leleplezett orosz kémhálózat tizenkettedik gyanúsítottját is őrizetbe vették az Egyesült Államokban. Bűnvádi eljárást mégsem indítanak ellene, mert a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) nincs elég bizonyítéka. A 23 éves fiatalembert tavaly ősz óta tartották megfigyelés alatt, majd a bevándorlási szabályok megsértése miatt fogták el. Az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk arra, hogy az illető titkos vagy érzékeny információkat adott volna át, és arról sincs tudomásuk, hogy olyan kiképzést kapott-e, mint a korábban letartóztatott orosz ügynökök. A kémet hamarosan kitoloncolják.

Eközben a múlt pénteki kémcsere során Oroszországnak kiadott ügynököket a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) jaszenyevói központjába vitték kihallgatásra. Azt próbálják kideríteni, hogy az ügynökök közül ki milyen körülmények között bukhatott le, hiszen a leleplezés árulás következménye is lehetett. Tíz évre visszamenőleg vizsgálják felül a szolgálat jelenlegi és volt munkatársait.

Az amerikai vádhatóság azt állítja, hogy az orosz hírszerzés úgynevezett alvó ügynököket akart az államokban elhelyezni. Feladatuk az volt, hogy a társadalom döntéshozó köreibe beilleszkedve keressenek célpontokat, akiket majd Moszkva beszervezhetett volna kémkedésre.

Rovatok