Index Vakbarát Hírportál

Elhúzódó zavargások Észak-Írországban

2010. július 15., csütörtök 07:56

Gyújtóbombákat hajítottak a rendőrökre szerdán nacionalista tüntetők Belfastban, ahol a hét eleje óta tartanak a zavargások. A BBC adatai szerint a napok óta tartó erőszakban eddig 82 rendőr sérült meg. A biztonsági erők tagjai gumilövedékekkel, és vízágyúkkal próbálják meg szétoszlatni a gyújtogató tüntetőket. A zavargásokban egyébként szerdán este már kevesebben vettek részt, mint az előző éjszakákon.

A tartományi vezetők nyugalomra szólították fel az embereket a napok óta tartó erőszak megfékezésére. Észak-Írország fővárosában, Belfastban szerdán egy főként katolikusok lakta környéken dobtak gyújtóbombát a rendőrökre, és felgyújtottak egy autót is. Észak-Írország rendőrfőnöke, Matt Baggott szerint a zavargásokért egy kisebb csoport, elsősorban bajkeverők okolhatók, akiket főként csak az erőszakoskodás motivál, és kevésbé a politikai szándék.

A hét eleje óta tartó zavargások csúcspontján, hétfőn - a hatóságok szerint - disszidens republikánusok dobtak gyújtóbombát a protestánsok hagyományos menetére, és az őket kísérő rendőrökre. Észak-Írországban az 1998-as békeegyezmény óta tartó viszonylagos nyugalom ellenére időnként újra fellángol az erőszak. A zavargások a legtöbbször július 12. körül törnek ki, amikor a katolikusok megpróbálják megakadályozni a protestánsok hagyományos menetét.

Rovatok