Index Vakbarát Hírportál

Medvegyev Irán ellenségeinek szóvivője?

2010. július 24., szombat 13:59

Az iráni elnök élesen bírálta Dmitrij Medvegyev orosz államfőt. Szerinte orosz kollégája Irán "ellenségeinek szóvivői" szerepét öltötte magára.

"Sajnáljuk, hogy Medvegyev az Iránnal ellenséges erők projektjének szóvivőjévé vált" - mondta az iráni elnök, hangsúlyozva, hogy országa erősíteni akarja Oroszországhoz fűződő baráti kapcsolatait, ám az orosz elnök megjegyzései az Egyesült Államok Irán-ellenes propagandáját szolgálják.

Mahmúd Ahmadinezsád az állami televízióban szombaton sugárzott előadásában emlékeztetett: Medvegyev az orosz nagykövetek idei éves értekezletén arról beszélt, hogy "Irán közel van annak a potenciálnak a megszerzéséhez, amely elvileg lehetőséget ad atomfegyver létrehozására".

Oroszország és Irán viszonyát általában jónak lehet minősíteni, de az utóbbi hetekben feszültté váltak a kétoldalú kapcsolatok az iráni atomprogram körüli viták miatt. Az Egyesült Államokkal és Izraellel az élen a nemzetek közösségének egy része azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik, bár nukleáris programját békés célúnak állítja be.

Rovatok