Index Vakbarát Hírportál

Ötezer ház víz alatt Pakisztánban

2010. július 29., csütörtök 22:19

Legalább száztíz ember halt meg és több ezren vesztették el otthonukat a Pakisztán északnyugati részét és Kasmír tartományt sújtó felhőszakadásban, jelentették hivatalos források csütörtökön. Évtizedek óta ez a legsúlyosabb áradás a térségben.

Az ország északnyugati területein egy újonnan épített gát is összeomlott, az ENSZ adatai szerint pedig mintegy ötezer ház került a víz alá ebben a régióban. Az eltűnt személyek között van kilenc kínai munkás is, további kétszáz kínai pedig a víz fogságába esett az esőzések miatt. A pakisztáni hatóságok elmondása szerint helikopteres mentőakciókra nincs lehetőség a rossz idő miatt, és csak 48 mentőcsónakot tudnak használni a kimenekítéshez.

Előző héten az ország délnyugati területein pusztító áradásokban legalább 41-en haltak meg és több ezer ember otthonát mosta el az eső. Egy csütörtöki ENSZ-jelentés szerint 150 000 embert érintett a múlt heti árvíz. Az egyik északnyugat-pakisztáni tartomány hírközlési minisztere pedig azt mondta, hogy ez a mostani a legsúlyosabb áradássorozat a térségben 1929 óta.

Rovatok