Index Vakbarát Hírportál

Tizenhat halott egy kínai aranybányában

2010. augusztus 7., szombat 10:44

Tizenhatan veszítették életüket a mélyben rekedt mintegy félszáz bányász közül abban a kelet-kínai aranybányában, ahol pénteken tűz ütött ki, jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

A mentők a felszínre hozták az utolsó hét embert is, ezzel véglegessé vált az áldozatok száma. Mint kiderült, az elhunytak többsége megfulladt a belélegzett mérgező füsttől. Egy részük a kórházban halt meg. A jelenleg orvosi megfigyelés alatt tartott 39 bányász többsége nincs életveszélyes állapotban.

A Santung (Shandong) tartomány Csaojüan (Zhaoyuan) településéhez tartozó Lingnan aranybányában péntek délután öt óra körül keletkezett tűz. A baleset időpontjában, amelyet valószínűleg egy elektromos vezeték okozott, 329-en dolgoztak a bányában. Közülük mintegy ötvenen nem tudtak a föld alól kimenekülni.

Az utóbb felszínre hozottak közül volt aki a kórházban elmondta, hogy miután csípős szagot éreztek a levegőben, gyanút fogtak, lezárták a nyílásokat és úgy várták a segítséget. A tüzet órák alatt sikerült csak megfékezni.

A bánya rendelkezik valamennyi a működéséhez szükséges engedéllyel

Rovatok